top of page

Gammeldags charme med moderne omtanke: Det Lille Apoteks ESG rejse

  • Forfatters billede: Manja Obelitz
    Manja Obelitz
  • 15. apr.
  • 4 min læsning

Facade af Det Lille Apotek med Danmarks flag, grøn dør og planter. På vejskiltene står der "Store Kannikestræde" og "Lille Kannikestræde".

I hjertet af København ligger Det Lille Apotek – en af byens ældste restauranter med stolte traditioner og et menukort, der hylder det klassiske danske køkken. Men bag de historiske vægge og de velkendte retter gemmer der sig en nyere fortælling. En fortælling om ansvar, grøn omstilling og erkendelsen af, at selv en traditionsbunden restaurant kan bidrage til at mindske sin klima- og miljøpåvirkning.


Et grønnere Lille Apotek – uden at gå på kompromis med sjælen

Ejerne Ann Christina Haar Krag og Henrik Haar Krag Sørensen havde i længere tid talt om, hvordan de kunne gøre driften mere grøn – uden at opgive sjælen i det klassiske køkken. Ønsket opstod ikke som reaktion på krav udefra, men ud fra et oprigtigt ønske om at tage ansvar og ændre deres tilgang til ressourceforbrug.


To personer smiler ved et bord i en restaurant. Manden har en blå jakke, kvinden har lyst hår og sort tøj. Der er et maleri i baggrunden.
Henrik Haar Krag Sørensen og Ann Christina Haar Krag, Ejere, Det Lille Apotek


Gennem målrettet indsats er der blandt andet blevet skiftet til mere energieffektive køkkenmaskiner, og der er sat fokus på at minimere både madspild og affald – to af de store klimasyndere i branchen. Men parret ønskede mere struktur og dybere indsigt. Derfor valgte de at udarbejde en ESG-rapport, som kunne give dem overblik over deres miljø- og klimamæssige aftryk – og hjælpe dem med at sætte retning for det videre arbejde.






Professionel hjælp banede vejen

Det Lille Apotek allierede sig med Kåre Rasmussen fra Orda-Rasmussen ApS, en samarbejdspartner de havde tillid til fra tidligere opgaver. Med hans hjælp blev der lagt en realistisk og målrettet plan for rapporteringen, og han blev den primære drivkraft i både dataindsamling og udarbejdelse af rapporten.

ESG-rapporteringen er gennemført via Valified-platformen, som Kåre Rasmussen stod for at betjene. Det betød, at restauranten kunne fokusere på deres kerneopgave, mens Kåre sikrede et solidt og dokumenteret overblik.


Rapporten som spejl og styringsværktøj

Resultatet blev en rapport, der ikke blot gav indsigt i CO₂-aftryk og ressourceforbrug, men også blev et styringsredskab. Den bruges i dag aktivt til at sammenligne resultater på tværs af år, analysere udviklingen og vurdere, hvor der skal sættes yderligere ind – eksempelvis i perioder med øget kundetilstrømning.

Samtidig har ESG-rapporten fået en intern funktion som motivationsfaktor. Medarbejderne inddrages og opfordres til at tænke i nye vaner, fx når det gælder affaldssortering, energiforbrug og madspild. Selv små ting som at slukke lyset på personaletoilettet er blevet en del af hverdagen.


Små skridt, synlige resultater

ESG-arbejdet har også åbnet for nye samtaler – blandt andet med AL-Bank, hvor ESG fylder mere og mere i den løbende dialog. Banken bemærkede restauranters fremskridt og brugte en del af mødet på netop denne del af deres drift. Det bekræftede ejerne i, at det er vigtigt at kunne dokumentere sit arbejde – også selvom det foregår i mindre skala.

På kundesiden oplever restauranten ikke formelle krav om ESG-dokumentation, men mærker en stigende interesse. Flere gæster efterspørger grønne retter, og nogle har opsøgt ESG-rapporten via restaurantens hjemmeside og givet positiv feedback.


Tallerken med grillede asparges, svampe, rødløg og urter på en lys blå mønstret tallerken. Farverig og appetitvækkende præsentation.


Tradition møder forandring

Selvom Det Lille Apotek ikke har tænkt sig at revolutionere sit menukort, åbner ESG-arbejdet op for nye tiltag. Flere grønne retter er på vej – dog uden at det klassiske danske køkken mister sin plads.




Restauranten har også valgt at arbejde med FN’s Verdensmål 12 (Ansvarligt forbrug og produktion) og Verdensmål 13 (Klimaindsats), men holder samtidig øje med, hvordan andre mål også kan spille en rolle i fremtiden.


Et råd til andre virksomheder

Hvis andre virksomheder ønsker at tage hul på ESG-arbejdet, lyder rådet fra Det Lille Apotek klart: Få professionel hjælp fra starten. Det gør det lettere at komme i gang på den rigtige måde, og det frigør tid til det, man er god til. For Det Lille Apotek har samarbejdet med Kåre Rasmussen været altafgørende.

Om ESG-arbejdet har ført til direkte økonomiske gevinster, er svært at sige – især i en tid med store generelle udfordringer i branchen. Men fokus er flyttet. Der er kommet nye vaner, nye samtaler og en ny stolthed i hverdagen. Og det – i sig selv – er måske den største gevinst.


Rådgiverens perspektiv: ESG som katalysator for forandring

Kåre Rasmussen har fulgt Det Lille Apotek tæt i deres arbejde med ESG og har i flere år været med til at udvikle og styrke deres tilgang – blandt andet gennem brugen af Valified.

“Vi har brugt Valified sammen i flere år, og det har været en rigtig god løsning som vi helt klart fortsætter med at bruge,” siger Kåre Rasmussen.

Ifølge ham er ESG-rapportering en vigtig måde for virksomheder at få overblik over deres situation og potentiale.

“Når man laver ESG-rapportering med Valified, får man en baseline – et klart overblik over, hvor virksomheden står i dag. Når ESG rapporten derefter er lavet, får man noget konkret at arbejde videre ud fra. Rapporten bliver ofte en katalysator for at komme videre i den grønne omstilling.”

I arbejdet med Det Lille Apotek og andre virksomheder har han oplevet, at mange initiativer allerede er i gang – de skal blot synliggøres og sættes i system. “Når man sidder med virksomheden, dukker der hurtigt mange bolde op i luften. Ofte har de allerede gang i mere, end de tror.” Hans vigtigste råd til andre virksomheder er tydeligt:

“Brug rapporteringen aktivt i jeres kommunikation – og vær forberedt. Bankerne begynder for alvor at spørge ind til det. Det er en udvikling, man ikke skal overse.”

Kåre Rasmussen ser ESG som et redskab, der ikke bare handler om rapportering – men om retning, ansvar og langsigtet værdi.


Se Det Lille Apoteks ESG rapport HER


Det Lille Apotek er helt sikkert et besøg værd - se deres website HER



 
 
 

Comments


bottom of page