
Der er gode nyheder for virksomheder! EU-Kommissionen har foreslået nye regler, der skal gøre ESG-rapportering mere enkel og overskuelig. Det betyder, at virksomheder fremover kan bruge mindre tid på papirarbejde og mere tid på det, der virkelig betyder noget – at udvikle deres forretning og tage konkrete skridt i den grønne omstilling.
Hos Valified har vi altid arbejdet for at gøre ESG nemt at gå til og skabe værdi for virksomhederne. Med de nye regler bliver det endnu lettere at bruge ESG som en konkurrencefordel og en vej til vækst.
I denne artikel forklarer vi de vigtigste ændringer, og hvordan de kan gavne din virksomhed.
God læselyst!
Jesper Kring, CEO i Valified
Brug tiden på det der reelt skaber værdi
Selvom Omnibus-forslaget endnu ikke er endeligt vedtaget, vil vi gerne dele vores viden og erfaring, så det bliver lettere at forstå, hvad ændringerne betyder i praksis. ESG-reglerne har længe været komplekse, og vi ved, at mange virksomheder har haft svært ved at navigere i dem.
Målet med de nye, enklere regler er at give virksomheder mere tid og energi til faktisk at gøre en forskel for den grønne omstilling – i stedet for at bruge tiden på papirarbejde.
Hos Valified har vi altid arbejdet for at gøre ESG enkelt og brugervenligt. Vi mener, at ESG og grøn onstilling ikke skal være en administrativ byrde, men et konkret redskab, der skaber værdi og gør det nemt at tage handling.
Hidtil har vi primært hjulpet små og mellemstore virksomheder, der ikke var forpligtet til at rapportere, men alligevel har set fordele i at arbejde med ESG. Med de nye ændringer ser vi en oplagt mulighed for, at endnu flere virksomheder – også dem med op til 1.000 ansatte – kan få glæde af en smartere og mere effektiv tilgang til ESG.
Hovedelementerne i Omnibus forslaget er:
Kun de allerstørste virksomheder skal rapportere.
Fremover gælder ESG-rapportering kun for virksomheder med over 1.000 ansatte og en omsætning på mindst 450 mio. euro. Det betyder, at langt de fleste virksomheder nu kan arbejde med ESG ud fra forretningsmæssige fordele fremfor rapporteringskrav.
Virksomheder får mere tid til at forberede sig.
For dem, der oprindeligt skulle begynde ESG-rapportering i 2025, gives der nu en ekstra frist på to år. Det giver virksomhederne mulighed for at forberede sig bedre og udnytte ESG til at skabe reelle forretningsmæssige fordele.
Enklere ESG-rapportering med mindre papirarbejde.
De nuværende 1.100 ESG-datapunkter bliver skåret ned, så virksomhederne får en mere strømlinet og overskuelig rapportering. Det betyder mindre administration og mere tid til at fokusere på forretningsudvikling.
Mere fleksibilitet i godkendelse af ESG-rapporter.
EU vil forenkle kravene til revisorer og godkendelsesprocesser, så virksomheder nemmere kan dokumentere deres ESG-arbejde uden unødigt bøvl. Det gør det lettere at arbejde strategisk og værdiskabende med ESG.
Klare og realistiske ESG-krav for leverandører med fokus på VSME-standarden. Store virksomheder skal fortsat indhente ESG-data fra deres leverandører, men kravene bliver mere præcise og overskuelige gennem VSME-standarden. Det betyder, at mindre virksomheder får en tydelig ramme at arbejde ud fra, så de kan levere de rette data uden unødigt bureaukrati. Dette skaber en stærkere sammenhæng i værdikæden og gør ESG-arbejdet lettere at håndtere.
Mere ensartede regler på tværs af brancher.
EU foreslår at fjerne sektorspecifikke ESG-krav, så virksomheder på tværs af brancher får en mere enkel og ensrettet tilgang til ESG-rapportering. Det gør det lettere at sammenligne virksomheder og skabe gennemsigtighed i markedet.
ESG som en forretningsmulighed
Med de nye regler bliver det nemmere end nogensinde at bruge ESG strategisk men vi skal lige fastslå at ændringerne skal stadig godkendes af EU, før de træder i kraft.
ESG handler ikke om tunge krav, men om at skabe reel værdi og styrke konkurrenceevnen.
Hos Valified gør vi ESG-arbejdet enkelt, effektivt og værdiskabende.
Vi hjælper virksomheder med at bruge ESG til at vinde kunder, få adgang til bedre finansiering og positionere sig stærkere i markedet.
Yorumlar