ESG-forventningerne vokser – selvom rapporterings kravene til større virksomheder udskydes
- Manja Obelitz
- 29. apr.
- 5 min læsning
Opdateret: for 7 dage siden

I april 2025 blev første del af EU’s Omnibus-forslag vedtaget (EU Parlamentet har sagt ja, der mangler dog en formel godkendelse fra Rådet for Den Europæiske Union – og derefter skal det rulles ud i de enkelte lande) – det betyder, at tidsplanen for, hvornår visse virksomheder skal begynde at rapportere på bæredygtighed, bliver udskudt. Det gælder især de største virksomheder og børsnoterede selskaber.
Men det betyder ikke, at ESG (miljø, sociale forhold og god ledelse) forsvinder fra dagsordenen.
Tværtimod. Forventningerne vokser – både fra kunder, banker, medarbejdere, investorer og samfundet som helhed. Derfor er det stadigvæk vigtigt at komme i gang med ESG-arbejdet nu.
Hvad bliver udskudt?
To centrale regelsæt er bliver midlertidigt udskudt som led i EU’s såkaldte "stop-the-clock"-initiativ, der er en del af Omnibus-pakken:
1. CSRD – bæredygtighedsrapportering: Store virksomheder (over 250 ansatte), som skulle begynde at rapportere i 2026, skal nu først i gang fra regnskabsåret 2027. Børsnoterede SMV’er har fået udskudt fristen til 2028, med første rapportering i 2029.
2. CS3D – ansvar i leverandørkæden: Virksomheder med over 5.000 ansatte og 1,5 mia. euro i omsætning skal først leve op til kravene fra juli 2028. Mellemstore koncerner (over 1.000 ansatte og 450 mio. euro i omsætning) skal først i gang i 2030.
De største virksomheder, der allerede er omfattet af kravene, skal stadig rapportere i 2025 for regnskabsåret 2024. Udskydelsen gælder altså ikke dem.
Forlaget om udskydelse blev netop fremsat seperat så det kunne besluttes i en fast-track proces. Nu mangler blot den formelle godkendelse fra Rådet for Den Europæiske Union.
Men Omnibus handler ikke kun om at udskyde – EU rydder også op i reglerne
EU’s forslag går ikke kun ud på at give virksomheder mere tid – det handler også om at gøre reglerne mere realistiske og brugbare i praksis. Mange af de krav, der har virket tunge eller uoverskuelige, bliver nu justeret, så både store og mindre virksomheder bedre kan arbejde med ESG uden at drukne i detaljer og dokumentation.
Derfor indeholder Omnibus-forslaget også:
Kun meget store virksomheder skal rapportere på CSRD fremover. EU foreslår, at kun virksomheder med over 1.000 ansatte og en omsætning på mindst 450 mio. euro fremover skal være omfattet af CSRD-reglerne. Hvis det vedtages, vil mange virksomheder, som ellers stod til at skulle rapportere, ikke længere være omfattet.
Mindre papirarbejde i ESG-rapporteringen. EU lægger op til at reducere de nuværende krav om over 1.100 ESG-datapunkter med op til 70 %. Det vil betyde en væsentlig forenkling af arbejdet med at indsamle og dokumentere ESG-data.
Færre krav til revisorer og godkendelser. Der foreslås lempelser i kravene til, hvordan ESG-rapporter skal erklæres og godkendes – især for virksomheder, der ikke er børsnoterede. Målet er at gøre processen mindre ressourcekrævende og mere smidig.
Præcisering af ESG-krav i leverandørkæden (VSME). Store virksomheder skal stadig kunne dokumentere ESG-forhold hos deres leverandører, men kravene skal justeres og tydeliggøres, så mindre virksomheder (under 1.000 ansatte) ikke overbelastes. Det skal være klart, hvad der forventes – og proportionelt med virksomhedens størrelse.
Sektorspecifikke krav kan blive fjernet. EU foreslår også at droppe særregler for bestemte brancher, så alle virksomheder i stedet rapporterer ud fra samme grundlæggende standarder. Det skal gøre reglerne mere gennemskuelige og lettere at anvende – uanset hvilken branche man arbejder i.
FAKTA om VSME standarden - ESG fokus for de mindre og mellemstore virksomheder
VSME-standarden (også kaldet den frivillige standard) er udviklet for at gøre ESG-rapportering mulig og relevant for små og mellemstore virksomheder. Hvor CSRD og ESRS stiller omfattende krav til store virksomheder, retter VSME sig mod virksomheder, der hverken har samme ressourcer eller behov.
Lad os præcisere: VSME-standarden tilbyder en forenklet, men kvalitetsbevidst ramme for ESG-rapportering, skræddersyet til SMV'ers virkelighed og kapacitet.
Nøgleprincipper i VSME-standardens basisniveau:
Forenkling af ESG-rapportering uden at gå på kompromis med kvaliteten
Fokus på Scope 1 og 2 (egne udledninger og energiforbrug) som udgangspunkt
Ingen krav om dobbelt væsentlighedsanalyse
Undgåelse af unødvendige datakrav og administrative byrder
Samme grundstruktur på tværs af brancher – men med mulighed for fleksibel tilpasning
Scope 3 (indirekte udledninger) er ikke et krav i basisniveauet, men kan inkluderes frivilligt, hvor det er relevant for virksomheden.
Formålet med VSME standarden er altså at hjælpe virksomheder med at bruge ESG-data til at forbedre forretningen: ikke at producere lange rapporter, men at skabe overblik og fremdrift i den grønne omstilling.
Miljø (E): Hvor kan virksomheden reducere energiforbrug, udledninger og ressourceforbrug?Socialt ansvar (S): Hvordan arbejder man med trivsel, sikkerhed og ordentlige forhold?Ledelse (G): Er der gennemsigtighed, ansvar og styr på leverandørforhold og interne processer?
ESG-rapporten bliver dermed et praktisk værktøj – ikke et mål i sig selv. Den hjælper virksomheder med at dokumentere deres indsats og prioritere det næste skridt i udviklingen.
Hvornår ved vi mere om EU´s Omnibus – og hvad betyder det for danske virksomheder?
Der er allerede sat en plan i gang for det videre arbejde:
EU’s rådgiver EFRAG skal senest den 31. oktober 2025 præsentere forslag til, hvordan rapporteringskravene kan forenkles – særligt gennem en ny VSME-standard. Den skal gøre det lettere og mere relevant for mindre virksomheder at arbejde med ESG uden at blive overvældet.
EU-Parlamentet forventes at vedtage hele Omnibus-pakken i efteråret 2025
Alle EU-lande – herunder Danmark – skal have implementeret ændringerne senest 31. december 2025
Det betyder, at danske virksomheder i løbet af 2026 kan forvente nye, justerede krav og vejledninger – der i højere grad tager hensyn til virksomhedens størrelse og virkelighed.
Hvorfor kom EU egentlig med Omnibus-forslaget?
Fordi virkeligheden har meldt sig.
EU har lyttet til tusindvis af virksomheder, store som små, som har sagt:“Vi vil gerne tage ansvar – men vi har brug for mere tid og tydeligere rammer.”
Derfor har EU trykket på pause på nogle af kravene – og samtidig sat gang i en større oprydning.
Reglerne skal være til at forstå og bruge i praksis. Det skal være muligt at være grøn og ansvarlig, også som en virksomhed med 12 ansatte og en travl hverdag.
Omnibus handler ikke om at skrue ned for ambitionerne – men om at gøre dem mulige for flere.
Derfor skal din virksomhed i gang nu – ikke senere
Selvom de juridiske krav fra EU er udskudt for de større virksomheder, er virkeligheden i gang. Jo tidligere en virksomhed begynder at arbejde med ESG, desto stærkere står den.
Når man sætter ord og struktur på det, man allerede gør – og begynder at dokumentere og udvikle sin indsats – styrker det både troværdighed og tillid. Kunder og samarbejdspartnere ser positivt på virksomheder, der tager ansvar og tænker langsigtet.
Banker og investorer begynder nu at stille krav om ESG-data. Og med nye retningslinjer fra EBA (European Banking Authority) bliver det nu et krav, at banker medtænker bæredygtighedsrisici, når de vurderer, om en virksomhed kan få lån eller finansiering. Det betyder, at ESG fremover bliver en del af kreditvurderingen – og virksomheder, der er forberedte, vil stå stærkere i dialogen med banken.
Samtidig giver ESG stor værdi internt. Det hjælper med at få overblik – ikke kun over CO₂ og klima, men også over arbejdsmiljø, energiforbrug, affald og ansvar i leverandørkæden. Det bliver ikke bare en rapport – men et værktøj, der kan styre, styrke og fremtidssikre virksomheden.
Tiden er din – brug den til at tage føringen og sætte retningen!
Kilde: Dansk Erhverv
Kilde: EBA, Guidelines