Botjek viser vejen: Fælles ESG-struktur med plads til forskellighed
- Manja Obelitz
- for 5 dage siden
- 3 min læsning

Derfor har hele kæden valgt en samlet ESG-løsning
Hvordan samler man 10 forskellige afdelinger med hver deres hverdag i én samlet ESG-indsats – uden at miste det lokale perspektiv?
Det spørgsmål stod Botjek med, da kæden besluttede at arbejde struktureret med ESG. Med et hovedkontor og ti lokale centre fordelt over hele landet var det vigtigt at finde en løsning, der både skabte fælles retning og gav plads til den lokale virkelighed.
Løsningen blev en kombination af lokal forankring og fælles platform – understøttet af Valifieds digitale ESG-værktøj. Hvert center kunne udfylde sin egen ESG-rapport med støtte fra en intern ESG-koordinator og webinarer fra Valified. De lokale rapporter blev derefter samlet til én koncernrapport.
"Det var vigtigt for os, at rapporterne ikke bare blev noget, der endte i en skuffe. Vi bruger dem aktivt – både lokalt og centralt – og det har givet en helt anden værdi," fortæller Nick Elisiussen, CFO, Botjek.
Dokumentation, troværdighed og konkurrencefordel
Beslutningen om at arbejde strategisk med ESG blev truffet, da Botjek begyndte at mærke efterspørgslen fra flere sider. Kunder, banker og forsikringsselskaber bad i stigende grad om ESG-data – ikke mindst for selv at kunne rapportere på dem.
"Ved at kunne dokumentere vores egen ESG-indsats kan vi med større troværdighed vejlede kunderne i bæredygtige valg og samtidig differentiere os fra konkurrenterne," fortæller Nick.
Med Valifieds platform fik Botjek et overblik over, hvor ESG fylder – og hvor der er potentiale for at rykke. For en kæde, hvor energimærkning, bygningstilstand og rådgivning er kerneydelser, er det oplagt at arbejde proaktivt med ansvarlighed og dokumentation.
Data, der skaber handling
Et konkret resultat af ESG-arbejdet var større bevidsthed om CO₂-forbruget ved transport. Ved at analysere data blev det tydeligt, at kørsel var en central kilde til udledning. Det satte gang i initiativer som smartere planlægning og book-selv-løsninger for at reducere antallet af kørte kilometer.
"Vi vidste det måske godt – men nu har vi data, der bakker det op. Det giver noget at arbejde konkret videre med."
Et værktøj til både dialog og udvikling
I dag bliver ESG-rapporterne brugt aktivt i hele organisationen – både som dokumentation til samarbejdspartnere og som internt værktøj til vidensdeling og prioritering. Den fælles rapport bruges overfor større aktører som banker og forsikringsselskaber, mens de lokale rapporter fungerer som dialogværktøj i det daglige samarbejde med kunder.
"Når vi har styr på vores egne tal, kan vi nemt bidrage til andres rapportering – og det er allerede noget, vi oplever skaber værdi i samarbejder," fortæller Nick.
Et klart råd til andre kæder: Vent ikke
For Botjek har ESG-rapportering først og fremmest handlet om at få overblik og finde en struktur, der virker. Det har gjort det muligt at sætte konkrete mål og bruge ESG som en aktiv del af forretningsudviklingen – ikke bare som en opgave ved siden af driften.
"Vent ikke. Hvis du først begynder, når nogen kræver det, så er du allerede bagud. Kom i gang i god tid, så du kan lære og få styr på processerne i fredstid," fortæller Nick.
Botjeks tilgang viser, at ESG ikke kun er for de store – men for dem, der vil tage ansvar, stå stærkere i markedet og arbejde klogere med deres ressourcer. Også når man er mange – og forskellige.
“For kæder er det helt essentielt at kunne vise, at man arbejder struktureret og ansvarligt – både centralt og lokalt. En ESG-rapport er ikke bare et dokument; den er en løftestang til at synliggøre jeres værdier og dokumentere, at I driver en ordentlig og ansvarlig kæde. Med Valified får I ikke kun overblik og data – I får et fælles sprog og et praktisk værktøj, der gør det muligt at arbejde aktivt med ESG og bruge det som en styrke i hele kæden,” siger Jesper Kring, CEO, Valified.
FAKTA om BOTJEK: 10 afdelinger - fordelt over hele landet Over 150 ansatte Botjek udarbejder tilstandsrapporter, elinstallations-rapporter og energimærker. De tilbyder desuden en lang række byggetekniske ydelser og rådgivning til både privatkunder og erhvervskunder. CEO Botjek: Thomas B. Nedergaard CFO Botjek: Nick Elisiussen Se Botjek koncernens ESG rapport HER Læs mere om Botjek HER |
Comments