Grøn omstilling er den største kommercielle mulighed siden internettet. Og netop internettets udvikling og påvirkning kan rumme værdifuld læring om hvordan du som virksomhedsleder bør arbejde med den grønne omstilling.

Lad os tage tidsmaskinen tilbage til 90’erne. Her var the World Wide Web netop gjort tilgængeligt, og skulle vise sig at forandre verden som vi kendte den radikalt. Internettet kom med et løfte om helt nye, gyldne forretningsmuligheder. Alt blev med stor hast åbnet op, gjort distribuerbart og tilgængeligt. Men lykken var i denne omgang kort. Ved indgangen til 00’erne sprang IT boblen, og efterlod et ragnarok af fejlinvesteringer og braste visioner. I årene derefter kæmpede virksomhederne for at komme sig. Det var en tid fuld af efterrationalisering, debat og læring. Først i 2007 blev samfundet og virksomhederne for alvor klar. Og så gik det stærkt. Nu kunne teknologien bære visionerne, markedet var modent og kompetencerne var til stede. Finanskrisen i 2008 kom som et pust til digitaliseringens flamme - mulighederne på internettet blev redningen for mange af de virksomheder der så deres konkurrencekraft forsvinde mellem hænderne på dem.
Nu befinder vi os igen i en krise. Økonomien er presset som følge af Corona-pandemien og klimakrisen sætter for alvor nye regler for udviklingen af vores samfund og virksomheder. Det er nu vi må lære af vores erfaringer! Det er nu vi må se muligheder og tage handling. For at overleve som virksomheder - og som mennesker.
Vi skal lære af fortiden
Nu står vi foran den grønne omstilling. 2020 markerer året ,hvor der er 10 år tilbage til at nå FN’s klimamål, og en massiv forandring begynder at tage fart. De store virksomheder har sat fokus på grønne forsyningskæder, finansielle spillere tænker i grøn kapital, myndighederne vedtager grønne regulativer og befolkningens bevidsthed stiger som aldrig før. Konsekvensen er et kæmpe pres på de mindre og mellemstore virksomheders evne til at omstille sig - og i et tempo der sandsynligvis vil overgå hvad vi oplevede med internettet. Derfor er det essentielt at vi husker vores læring fra dengang - for vi har jo prøvet at udvikle os hurtigt og under pres før.
Den grønne omstilling er nu på samme stadie som internettet var i halvfemserne. Vi ved at det bliver kæmpe stort, det skal gå hurtigt og at der er både masser muligheder og udfordringer i processen. Men det er langt fra alle der har stukket fingrene i bolledejen og har praktisk erfaring med bæredygtighed. Når vi taler om omstillingen, må vi altså huske på, at selvom videnskaben har set udfordringen komme i årtier, så befinder vi os i praksis i et meget umodent udviklingsstadie af den grønne agenda. Men det må ikke stoppe os i at tage de første skridt. Vi må handle på det grundlag vi har, for den grønne omstilling venter ikke på nogen og har ikke tid til at vi skal udvikle alle evnerne før vi går i gang.
Et værktøj til handling
Det kan være svært at navigere i den grønne agenda, især med den hast der skydes i disse dage, og usikkerheden sætter hos mange en stopper for at få foden indenfor på den bæredygtige scene. Som ved internettets fødsel, er det nu ekstra vigtigt, at små og mellemstore virksomheder, sikrer træfsikkerhed i de mange beslutninger der skal føre dem succesfuldt videre. Hvad end målet er at leve op til omgivelsers krav eller at være blandt morgendagens grønne frontløbere, er de beslutninger der tages nu, afgørende for virksomhedens overlevelse.
- Og det er netop denne jungle af beslutninger, som vi i Valified forenkler, standardiserer og gør tilgængelig via pragmatiske værktøjer og løsninger. Vi udvikler en platform der rydder op i forvirringen og kan guide din virksomhed sikkert og mere succesfuldt gennem omstillingen - uanset dit ambitionsniveau. Valified forener således kravene fra bæredygtighedsagendaen med sunde forretningsprincipper, så du sikrer at din virksomhed fortsat er attraktiv for kapital, kunder og kompetencer i den nye grønne tidsalder.